Rocklegender

Rocklegender

Den rocken vi känner till idag har sina rötter i bluesmusiken, rhythm and blues som senare utvecklades till musikgenren Rock ’n Roll. Detta var från början en kultur och musikstil som afroamerikaner skapade. Detta var personer vars släktingar hade tvingats till att bli slavar innan slaveriet avskaffades under mitten av 1800-talet. Bluesen var och är en musikgenre med mycket känsla, innehåll och rytmer. Under mitten av 1900-talet så spred sig denna populära rytmiska musikstil även till den vita medelklassen i USA, men det finns fortfarande många kända afroamerikaner som verkligen satte Rock ’n Rollen på kartan. Många av de vita musiker som sedan kom att försöka sig på denna musikstil kopierade det som redan fanns.

Rock ’n Roll ansågs som en oanständig musikstil när den började att bli populär bland ungdomarna under 50-talet. Detta berodde till stor del på att de artister och musiker som uppträdde med denna musik hade ett speciellt suggestivt rörelsemönster på scenen. De rullade sina höfter och dansade aningen sensuellt för sin tid. Men ungdomarna älskade detta och till slut gick det inte stoppa denna våg av den rytmiska och medryckande musiken. De flesta känner nog till rocklegenden Elvis Presley, men sanningen är att han inspirerades till stor del av de färgade Rock ’n Roll-musiker som var hans föregångare eller som verkade under samma tid. Men Elvis skulle komma att revolutionera musikvärlden med sitt unika sound och dans.

Elvis Presley

Elvis Presley föddes år 1935 i Mississippi, USA. Hans familj var ganska fattig, men när han fyllde 11 år fick han en gitarr i födelsedagspresent. Denna gitarr skulle visa sig bli startskottet på en enormt framgångsrik karriär inom musiken och Rock ’n Roll. Elvis kännetecken var hans mycket djupa vackra röst med ett speciellt vibrato som charmade alla, man brukade säga att han hade en färgad persons röst. Detta kombinerat med sina speciella dansrörelser där han rullade sina höfter fram och tillbaka fick alla flickor och kvinnor på fall. Men Elvis arbetade även under sin karriär som skådespelare och medverkade i ganska många filmer fram till sin tragiska död år 1977, endast 42 år gammal. Elvis går idag under namnet ”The King” of Rock ’n Roll.

Chuck Berry

En annan legend inom Rock ’n Roll-musiken som banat väg för nutidens rock är musikern Chuck Berry. Chuck Berry föddes år 1926 i Missouri, USA och räknas som en av de mest inflytelserika musikerna inom Rock ’n Rollen under 1950 – 1960-talet, när allt började. Flera av det riktigt stora rockmusikerna som följt efter honom så som The Rolling Stones, The Beatles och AC/DC har alla inspirerats av Chuck´s musik. En av hans absolut mest kända låtar som släpptes år 1958 är ”Johnny B. Good” och det är inte många som kan stå still när denna låt än idag spelas i live-sammanhang eller på skiva. Chuck avled ganska nyligen år 2017, hela 90 år gammal.

Ozzy Osborne

Ozzy Osborne är en märklig figur som gjort sig känd genom åren, inte bara genom sin musik. Han föddes år 1948 i Birmingham, England och är idag 69 år gammal och delvis fortfarande aktiv som musiker trots sin sviktande hälsa och Parkinsons sjukdom. Ozzy var till en början en del av det kända brittiska rockbandet Black Sabbath, men fick sparken från gruppen år 1979 efter att han hamnat i en konflikt med gitarristen i gruppen. Efter detta skapade han sig en solokarriär som även den blev ganska framgångsrik. På senare år så har han främst gjort sig känd genom reality-serien om hans familj som sändes på amerikansk och europeisk Tv under 2000-talet och nu senast för sina otrohetsaffärer.

Mick Jagger

Mick Jagger är även han en brittisk rockmusiker som verkligen har gjort sig ett namn ända sedan starten av hans karriär under början av 1960-talet. Anledningen till att han blev så känd från början har med att göra att han var en del av framgångssagan om bandet The Rolling Stones. The Stones som de även kallas är ett av de brittiska band som idag räknas som legender världen över. Mick Jagger föddes år 1943 i England och är idag 75 år gammal. Hans kännetecken är nog framför allt hans sätt att röra sig på scenen med sin lite ryckiga dansstil och minspel med ansiktet. Några av deras största hits är ”Satisfaction” och ”Start Me Up”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *