Det kändaste rockmusikerna genom tiderna

Det kändaste rockmusikerna genom tiderna

Rockmusiken härstammar från bluesen som utvecklades under mitten av 1900-talet i USA. Bluesen var främst en musikgenre som uppstod bland afroamerikanerna i landet, men kom senare under 1950-talet även att sprida sig till ungdomarna inom den vita medelklassen. Det som utmärker rockmusiken är att man använder sig av elektriska instrument med förstärkning, instrumenten består oftast av elgitarr, ett trumset, piano, synthesizer och sång. Just solosången är en viktig del i rockmusiken och alla rockband har oftast en solosångare i centrum med någon eller några andra personer på körsång i bakgrunden. Rocken är idag en stor del av populärkulturen och en helt egen genre, och har även haft många legendariska profiler genom tiderna.

Inom rockmusiken består konstellationerna sällan av bara en solosångare som allt kretsar kring, utan det handlar oftast om ett helt band med en solosångare i förgrunden. Exempel på sådana kända band är AC/DC, Rolling Stones, Led Zeppelin, Nirvana med flera. Men det finns även exempel på soloartister som spelar rock och som blivit enormt kända. Ett exempel på detta är Bruce Springsteen, men även han har alltid sitt band med sig även om det är Bruce själv som är frontfiguren och som allt handlar om. Rocken hade sin storhetstid under 70-talet och 80-talet, men under 90-talet kom en annan variant av rocken som har kommit att kallas ”grunge” som har vissa likheter med punken.

The Rolling Stones

Rolling Stones skulle många säga är ett av världens mest kända rockband genom tiderna, och de gör än idag vissa spelningar trots att de flesta av bandmedlemmarna är över 70 år gamla. Bandet bildades år 1962 i London, och deras frontfigur och sångare heter Mick Jagger, men han delar även tronen med gitarristen Keith Richards. Bandet har gjort sig kända genom hits som ”Start Me Up” och ”Satisfaction”. Mick Jagger har gjort sig känd för sin mycket speciella dansstil, sitt rörelsemönster och scennärvaro. Bandet har även genom åren gjort sig kända för en del skandaler och gett uttrycket ”sex, drugs and rock n roll” ett ansikte genom sitt hårda leverne och flera av bandmedlemmarna har haft flera äktenskap.

Bruce Springsteen

Bruce Springsteen är en soloartist inom rockgenren, men uppträder ofta med bandet ”E Street Band” som stöd på sina turnéer bland annat. Bruce är en av de absolut mest kända rockartisterna genom tiderna. Han föddes år 1949 i New Jersey i USA och han är både sångare, gitarrist och låtskrivare. Hans texter handlar ofta om bristerna i det amerikanska samhället och hans låtar består av både glad rock blandat med rockballader. Springsteen har gjort många spelningar även i Sverige och har i stort sett alltid sålt slut på biljetter till varje föreställning. Många anser honom vara en legend inom rocken och han gör fortfarande spelningar runt om i världen, även om han också börjar bli till åren.

Janis Joplin

Även Janis Joplin gjorde sig känd under 1960- och 70-talet som en solorockartist. Och hon var dessutom kvinna, vilket inte var eller är speciellt vanligt inom den här genren. Janis föddes år 1943 i Texas, USA och trots sin ganska korta karriär så har hon gjort ett stort avtryck på musikvärlden genom sin mycket hesa och känsliga röst med stor inlevelse. Men även för sin tragiska bortgång år 1970 på grund av en drogöverdos. Janis Joplin är nog allra mest känd för sin stora hit ”Piece of My Heart” som hon släppte under 1960-talet tillsammans med bandet ”Big Brother and the Holding Company”. Men även låtar som ”Bobby McGee” och ”Mercedes Benz”. När hon avled var hon endast 27 år gammal.

Nirvana

Nirvana grundades i USA år 1987 av sångaren och gitarristen Curt Cobain. Bandet släppte sitt debutalbum år 1989, men fick sitt stora internationella genombrott år 1991 med albumet ”Smells Like Teen Spirit”, som än idag är deras mest kända album. På detta album blev den största hiten just den låten som har samma namn som titeln på albumet, ”Smells Like Teen Spirit”. Nirvana blev ett ansikte utåt för genren som under 90-talet kom att kallas grunge-rock, vilket är en genre som kan beskrivas som en punkrock och som blev en helt egen stil även modemässigt. Nirvanas karriär slutade år 1994 med Curt Cobains tragiska död. Än idag diskuteras hur han egentligen dog, men troligen handlade även hans död om en drogöverdos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *