Rockmusik världen över

Rockmusik världen över

Rockmusik finns överallt. Från norr till söder, från öst till väst. Rockmusiken har utvecklats från att vara något som skrämde upp den moralistiska vuxenvärlden till att vara något man spelar för sina melodifestivalälskande barn för att få dem att inse storheten i hård musik. Rockmusiken är en genre som är stadd i konstant utveckling. Från det att Elvis och Chuck Berry började röra höfterna på utmanande sätt har någon form av provokation eller upplevd farlighet varit en oerhört central del av musikens tjusning. Hur man klär sig och har håret har traditionellt varit något som utmärker en hårdrockare och som förenar hårdrockare världen över. En patchad jeans- eller skinnjacka är nästan alltid ett tecken på att det där är en bra person.

Det ska erkännas att rockmusiken till stor del är centrerad till Europa och USA. Det är här den mesta utvecklingen har skett från tidig rock via bluesrock, heavy metal, punk och olika hårdare subgenrer fram till den eklektiska musikform rocken är idag. Det innebär dock inte att det inte finns någon rock alls i de andra världsdelarna, snarare tvärtom. I princip alla delar av världen kan du hitta en lokal konsertscen eller en metalbar. Den frihet som rocken manifesterar är universell, bland annat räknar man med att längtan efter rockmusik var en starkt drivande faktor bakom kommunismens fall i Östeuropa. En av de första sakerna som hände efter att Sovjet öppnade upp sig var att man arrangerade en stor rockfestival.

Amerikansk rock – pionjärerna

Rocken anses generellt sett ha börjat i USA. Detta då segregationen sakta men säkert började fasas ut och svart och vit musik möttes, blev vänner och skapade olika typer av hybrider som sedan muterade vidare till det som släpps idag. Om man gör en kronologisk lista med de mest inflytelserika rockbanden är det lättare än man tror att spela sig tillbaka till de tidiga bluesinfluenserna och hitta en tydlig röd tråd att följa. Det finns många som argumenterar för att Europa har varit viktigare för rockens vidareutveckling och att det är där man hittar mest kreativitet idag. Men USA:s roll som rockens födelseplats, och att det fortfarande är oerhört viktigt för ett nytt rockband att hitta en marknad där, kan man aldrig ta ifrån dem.

Europeisk rock och skrammel

Européerna, och då främst engelsmännen, har varit oerhört duktiga på att plocka upp influenser från jänkarna och göra något eget av det. Amerikansk blues och hippiemusik parades ihop till världens tyngsta doom-sound och helt plötsligt var Black Sabbath ett faktum. Den mer perifera punkscenen i New York födde den brittiska 77-punken som senare växlade över till New Wave of British Heavy Metal som i sin tur gav uppkomst till döds- och black metal. De senare två genrerna har vi i Norden varit väldigt framstående inom, där Göteborgs- och Stockholmsbanden bildat egna skolor inom dödsmetall samtidigt som norrmännen tog den mer extrema black metal-genren till sin spets. Man ska inte heller glömma tyskarna som fortsätter göra hjältedåd när det kommer till att hålla pudelrocken under armarna.

Rock i Afrika

Det finns få riktigt stora metalband från Afrika, det ska villigt erkännas. Däremot inte sagt att det inte finns en scen. Den som orkar med dålig bild och halvdåligt ljud har mycket att hämta på YouTube där man kan följa den afrikanska metalscenen. Den mest livaktiga scenen hittar man i Botswana som också var bland de första afrikanska länderna att anamma musiken. Generellt sett är det sämst ställt med hård musik i norra Afrika som är mer muslimskt. För den som vill se bilder på oerhört coola människor rekommenderas en bildgoogling på ”death metal cowboys of botswana”. Folk som är så pass dedikerade till musiken att de går klädda helt i läder under den afrikanska solen förtjänar stor respekt.

Rock i Asien och Oceanien

En person man inte kommer runt att nämna när det kommer till att prata asiatisk rock är Joko Widodo, Indonesiens president. Han må ha många politiska brister men det finns få högt uppsatta politiker som regelbundet poserar med Napalm Death-tröja istället för kostym. Centrum för rockmusiken i Asien är annars Japan där man har plockat upp olika subgenrer och i många fall gjort något helt eget med det. Bandet Baby Metal, klassisk japansk J-Rock, är ett band som tenderar till att dela upp rockpubliken i att älska och hata. Om man rör sig över mot Australien är deras rockscen väldigt pubrocks-orienterad, då med undantag för AC/DC som är en av den tunga boogierockens absolut största namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *