Rock och ungdomskultur

Rock och ungdomskultur

Rocken är en musikgenre som influerat och inspirerat många människor genom tiderna, kanske framför allt ungdomar. Denna musikgenre härstammar från den lite deppiga bluesmusiken som har sitt ursprung i det gamla USA under början och mitten av 1900-talet. Bluesmusiken skapades av afroamerikaner i USA och denna musikstil praktiserades främst av dessa personer, alltså färgade amerikaner med en släkthistoria som var präglad av slaveriet i Amerika. Efter hand och mot början av 1950-talet ville även den vita medelklassen få en bit av denna musikstil som framför allt blev mycket stor inom ungdomskulturen. Efter hand spred sig bluesen även till den vita medelklassen och började även under samma tid att utvecklas till genren rock’n’roll. Rock’n’roll ansågs på den tiden vara lite av en skamfull musikstil då flera av de musiker och artister som var aktiva hade lite speciella rörelsemönster på scenen.

Musik generellt har alltid i modern tid varit något som har varit en del av ungdomskulturen och något som har förenat ungdomar på olika sätt. Kanske har det endast handlat om att ha kul tillsammans och njuta av sin ungdom men ofta har den även varit en del av politiska sammanhang och ett sätt att protestera mot samhället på olika sätt. Det finns en ungdomskultur av något slag inom i stort sätt alla musikgrenar idag; pop, rock, hip hop, R&B, punk och så vidare. Flera av dessa har haft perioder då just deras genre har haft en storhetstid av olika anledningar. Det handlar inte bara om själva musiken, utan budskapet bakom musiken, kläderna, politisk tillhörighet och liknande är även det en stor del. Det finns ett behov som ung av att känna tillhörighet och att vara en del av ett sammanhang och på detta sätt skapas dessa kulturer.

1960- och 70-talet

1960- och 70-talet är känt bland de flesta som en tid av frihet och experimenterande med sexualitet bland ungdomar världen runt. Drogkulturen i framför allt USA frodades under denna tidsepok och man visste inte om farorna med vissa typer av droger och sjukdomar som kunde utvecklas till följd av detta. Det politiska läget under denna tid är kanske mest känt för Vietnamkriget som USA gav sin in i och som bidrog till många protester runt om i världen. Rockmusiken hade under den här tiden sin storhetstid och tiden har ofta kommit att kallas för hippie-eran. Rockmusiken och även andra musikstilar såsom singer/songwriters kom att bli en stor del av denna rörelse. Under den här tiden fick även musiken, och däribland rocken, ett mer konstnärligt uttryck och starka budskap fördes fram i texter och uppträdanden, vilket lockade ungdomen som törstade efter samhörighet.

Woodstock

Woodstock var namnet på en musikfestival i USA. Denna festival tog endast plats en gång och det var under sommaren 1969 utanför New York. Legenden John Lennon från The Beatles uttalade sig om att Woodstockfestivalen var den största folkmassan som någonsin tidigare hade samlats där syftet inte var krig. Det låg mycket i det, enormt mycket folk samlades endast för att ha roligt och umgås. Det sägs att det dök upp cirka 500 000 personer till festivalen under de tre dagar som den pågick men troligen var det ännu fler. Nästan alla kända stora rockband och rockartister uppträdde på festivalen och det finns några av dessa som verkligen gjorde ett avtryck och vars uppträdanden än idag lever kvar i historien. Exempel på dessa är Janis Joplin och Jimi Hendrix. Under Woodstock fick ungdomarna en chans att samlas och enas.

Mode och identitet inom rocken

Det mode som symboliserar rocken genom historien har ofta bestått av trasigt och slitet med inslag av ockulta symboler såsom döskallar och symboler för djävulen. Dock beror detta lite på vilket årtionde och vilken rockgenre man tittar på. Under 1970-talet klädde sig de flesta ungdomarna i utsvängda byxor i sammet, denim eller bomull. Även lite för korta tröjor var inne på den tiden. Om man ser på grungerocken några årtionden senare där bandet Nirvana och sångaren och gitarristen Curt Cobain var frontfigur syns en helt annan stil. Även denna bestod av mycket denim, ofta i ljusare toner och med hål här och var. Till detta skulle gärna en oversized ribbstickad tröja med för långa ärmar bäras och ett par Converse-skor. Det var en stil som kunde upplevas som slarvig. Rockmodet blev ett sätt för unga människor att ta ställning i samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *