Rockmusiken nuförtiden och dess framtid

Rockmusiken nuförtiden och dess framtid

Om du kollar på dagens hårdrock sprider den sig ut i massvis med olika kategorier, så hur definierar man egentligen hårdrocken idag och vad är hårdrock för allmänheten? Idag har vi allt ifrån Sleazerock, Glamrock, Classic Rock, Punkrock till Black Metal, Death Metal, Trash Metal och Alternativ Metal. Hårdrocken hade sin storhetstid på 70- och 80-talet, på 90-talet började det minska i populariet och till exempel Grunge och Hip Hop fick sin storhetstid. Har hårdrocken kommit tillbaka och hittat hem? Tyvärr verkar det som att den aldrig kommer att bli som den var förr. Hårdrock för de flesta är de gamla hederliga banden så som Led Zeppelin, Black Sabbath, Iron Maiden, Guns N´ Roses, W.A.S.P, Mötley Crüe och många fler. Kommer vi någon gång få uppleva något så sensationellt inom hårdrocken igen? Det återstår att se vad framtiden har att ge!

Om vi börjar med att kolla bakåt i hårdrockens historia så tror man att rockens uppkomst härstammar från början av 1900-talet. Den har utvecklats till många olika musikgenrer som förknippas med rockmusikens olika epoker och kulturer där mode, film, litteratur, konst och andra saker är medräknade. Det sägs att musik har en kultur som handlar om improvisation, detta innebär att rocken inte har några bestämda regler för hur rock egentligen ska låta. Men hur mycket nyskapande till kan uppkomma, kommer hårdrocken i framtiden vara nyskapande eller kommer den handla om att försöka återskapa det som redan gjorts fast med ett eget sound? Om man kollar i dagsläget så finns det fortfarande en del nyskapande band men det finns också mycket kopior ifrån band som hade sin storhetstid för några årtionden sedan. Dock inte sagt att det enbart är något dåligt.

Dagens hårdrock

Som det nämndes ovanför så sprider sig hårdrocken ut i många olika kategorier och vem kan egentligen definiera vad som räknas som hårdrock? För många är hårdrocken det som definierar deras liv, och många upplever att de är födda i fel årtionde. Många kommer aldrig få uppleva det flummiga 70-talet eller det glada rockiga 80-talet. Dagens benämning för hårdrock är inte alls den benämning som användas idag, det som många definierar som hårdrock definieras idag som klassisk rock. Med det sagt finns det fortfarande många bra musiker inom dagens olika kategorier av hårdrock, kolla till exempel på Metallica, Lordi, Bon Jovi, Europe, CrashDiet, Five Finger Death Punch, System of a Down, Linkin Park, Within Temptation, Falling in Reverse, Asking Alexandria. Många av dem är fortfarande nyskapande, men hur mycket till kan det göras innan vi börjar om igen?

Framtidens hårdrock

Att där finns en framtid för hårdrock är ganska säkert, men hur stor och bred kommer framtiden att vara, kanske kommer benämningen hårdrock att bli ännu större och utvidgas för att det ska kunna komma mer nyskapande. Den kanske kommer att smalna av igen och ”börja om”. Musiken som gjordes för 30–40 år sedan, som idag räknas som riktig kult-musik, kommer den att leva vidare om 30 år, eller kommer den ha glömts bort av kommande generationer och upptäckas igen som något nyskapande? Det är helt enkelt så att genren hårdrock kanske inte kommer att finnas kvar i framtiden, musiken kommer kanske att få en helt annan benämning, kanske kommer det att uppfinnas en helt ny genre för att få med alla sorters musik som finns och upptäckes. Historia kommer alltid att vara något otroligt viktigt, eftersom det är den som byggt upp det vi lever i idag.

Sammanfattning

Som en sammanfattning på denna artikeln så vill vi påpeka att vi inte på något vis ser ner på någon musiker, alla musiker är hjältar för oss. Hade vi inte haft dem hade vardagen varit outhärdlig. Poängen med denna artikeln är att starta lite olika tankar, hur långt kan musiken utvecklas? På cirka 50–60 år har hårdrocken utvecklats från att kalla Elvis ”The King of Rock” till att Iron Maiden är definitionen av hårdrock och idag kallar vi exempelvis Five Finger Death Punch ett av de bästa rockbanden just nu. I många andra musikgenre är inte längre riktiga instrument ett alternativ, man använder sig endast av digitaliserad musik och ljud. Kommer det hända med hårdrocken också? Eller kommer elgitarrens råa sound och de akustiska trummorna fortfarande att få leva kvar? Det är en fråga som bara framtiden kan svara på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *