Rock ’n Roll Hall of Fame

Rock ’n Roll Hall of Fame

Rock ’n Roll Hall of Fame är ett museum och en institution i Cleveland, Ohio i USA. Museet är byggt i glas och har formen av en pyramid, liknande Louvren i Paris, Frankrike. I det här museet har man samlat enorma mängder av minnen kring musik från världens alla hörn. Dock handlar det främst om rock- och populärmusik och inte vilken musik som helst. Det är även så att alla länder inte finns representerade här, utan det handlar främst om amerikanska och brittiska band och artister. De länder som finns representerade i museet är USA, Storbritannien, Australien, Jamaica, Irland, Kanada och faktiskt även Sverige. Det band från Sverige som fick äran att representera vårt land i Rock ’n Roll Hall of Fame är inga mindre än legenderna i ABBA och detta skedde år 2010. Sverige blev då det första icke-engelsktalande land att få en plats.

De band och musiker som väljs in i Rock ’n Roll Hall of Fame anses ha influerat och påverkat rockmusiken världen över. Ett annat kriterium för att bli invald är att bandet måste ha släppt sin första skiva för minst 25 år sedan. Det tar alltså lång tid innan man har möjligheten att bli invald till detta museum. De som bestämmer vilka som ska väljas in är musikexperter som är lokaliserade över hela världen och varje år väljs det in fem stycken artister eller band, tidigare år var det fler varje år. Rock ’n Roll Hall of Fame har funnits sedan år 1983 och år 1986 började man välja in artister. För några år sedan hade institutionen och museet ett 25 årsjubileum där flera stora kända artister uppträdde, bland annat U2, Metallica, Ozzy Osbourne och Mick Jagger.

Amerikaner invalda i Rock ’n Roll Hall of Fame

Vilka band och artister finns då representerade i Rock ’n Roll Hall of Fame? USA har idag 128 grupper eller artister, Kanada har fyra stycken, Jamaica har två stycken, Storbritannien har 30 stycken, Irland ett, Australien ett och till sist Sverige som också har ett. Bland de första att bli invalda 1986 var flera legender inom Rock ’n Roll, de flesta från USA. Artister som Chuck Berry, James Brown, Elvis Presley, Little Richard och Buddy Holly. Detta är namn som än idag lever kvar som legendariska profiler inom genren Rock ’n Roll och som startade hela denna era av rockmusik. Elvis Presley förblir och kallas än idag för kungen av Rock ’n Roll nästan 70 år efter sitt genombrott. År 1997 valdes The Jackson 5 in, som även idag räknas som ett band som har influerat många andra, framför allt deras frontfigur; kungen av pop Michael Jackson.

Britter invalda i Rock ’n Roll Hall of Fame

Storbritannien har haft enormt många framgångsrika rock- och popband genom tiderna som har influerat omvärlden på olika sätt. De som startade denna trend under 1960-talet var The Beatles, The Rolling Stones, The Clash med flera. Alla dessa har blivit invalda i Rock ’n Roll Hall of Fame vid olika tillfällen. Rock- och popbanden som bildades i Storbritannien under denna tid skilde sig lite åt mot de amerikanska banden. The Beatles var lite mer städade i sitt uttryck och inte så vilda som The Rolling Stones, även om de alla uppträdde iförda kostym till en början. The Beatles sågs mer som flickidoler under denna tid. Idag är även de legender i musikvärlden och Paul McCartney blev tillsammans med John Lennon gruppens frontfigurer. Paul McCartney är än idag en aktiv låtskrivare. John Lennon avled tyvärr tragiskt efter att han blev skjuten av en psykiskt sjuk man år 1980 i New York.

Sammanfattning

Att bli invald i Rock ’n Roll Hall of Fame är en stor ära och ett äkta bevis på att man som artist eller band verkligen har lyckats. Det är en bekräftelse på att man har lyckats med att influera och inspirera en hel värld under minst två decennier. Listan över invalda har vuxit och vuxit genom åren till att idag innehålla cirka 170 olika invalda band. Självklart är den större delen av de invalda antingen från USA eller Storbritannien men det är ju därifrån en stor del av populärkulturen kommer från. Om du någon gång befinner dig i USA och har ett stort intresse för musik och kultur bör du försöka att hinna med att besöka Rock ’n Roll Hall of Fame i Ohio. Där kan du beskåda utställningen med alla våra legendariska rock- och popband genom tiderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *