De mest populära rocklåtarna genom tiderna

De mest populära rocklåtarna genom tiderna

Genren rockmusik har sina rötter i bluesmusiken som skapades av afroamerikaner i USA under 1900-talet. Mot början av 1950-talet så började även ungdomar som inte var afroamerikaner att snappa upp och ta över genren i USA. Av detta skapades sedan rock ’n’ rollen och senare även rockmusiken som skulle komma bli en enormt populär genre. Elvis Presley, en ung talangfull man från denna senare nämnda kategori ”ungdomar”, är en av världens mest kända artister och rock ’n’ roll musiker. Han tog rocken till en helt annan nivå och blev en enormt viktig symbol för denna genre. Bluesen förblir dock afroamerikanernas musikstil och man kan än idag höra vissa influenser från bluesen i en del kända rocklåtar.

Det finns även många olika genrer inom rocken som har utvecklats genom olika årtionden. Det handlar ofta om att rocken kombinerats och integrerats med en annan musikstil. Några av dessa genrer är exempelvis grungerock, bluesrock, svartrock, glamrock, funkrock och heavy metal. Grungerocken blev populär under 90-talet där bandet Nirvana blev det ledande bandet med sångaren och gitarristen Curt Cobain i förgrunden. Grungen är en blandning av punk och rock, stilen kan beskrivas som lite sliten, mörk och svår. Om man istället tittar på glamrocken så är det en helt annan variant av rock jämfört med grungen. Inom glamrocken hittar vi band som exempelvis Queen, som gör ett mycket glammigare och gladare intryck än inom grungen.

Kända rocklåtar

Många klassiska och omtyckta rocklåtar skapades under rockens guldålder, det vill säga under 1970-talet. Många av dessa låtar hänger med än idag, även bland lyssnare som kanske inte ens var födda under den tiden då låtarna släpptes. Den musik som skapades då höll en viss standard och kvalitet och en viss anda som inte går att återskapa idag. Det finns idag inte samma typ av rock som skapades under 70-talet, utan det var en klass för sig och en hel rörelse som många ungdomar var en del av på den tiden. Det var inte heller samma typ av massproduktion av låtar och album på den tiden. Men det som släpptes var av hög kvalitet och påverkar musiken än idag.

De mest kända rocklåtarna under 70-talet

De rockband som stod ut mest under 1970-talets era var band som Black Sabbath, Led Zeppelin, Aerosmith och Deep Purple samt Rolling Stones är stora band som härskar än idag. Black Sabbath med den kända profilen Ozzy Osborne som frontfigur fick flera stora hits under 70-talet, exempelvis ”The Wizard” och ”Evil Woman”. Led Zeppelin har stått för en av de mest kända klassiska rocklåtarna genom tiderna vilket är ”Stairway To Heaven”. Rolling Stones har producerat fram många klassiker genom åren, och de fick i slutet på 60-talet sin kanske största hit genom tiderna, vilket även blev deras stora genombrott. Den låten hette ”I can´t get no Satisfaction”, och skulle komma att bli början på en hitkvalkad för gruppen.

Kända rocklåtar inom trash och glam metal

I början och slutet av 1980-talet fick rockgenren glam metal och trash metal verkligen ett uppsving och det dök upp många stora hits från dessa genrer. De band och musiker som främst gjorde sig ett namn under denna tid var Metallica och Mötley Crüe, men även med lite lättsammare band så som svenska Europe. Utmärkande för glam- och trash metal-genren är att de ska stå för maskulinitet, aggressivitet, högljuddhet och långa gitarrsolon. Metallica fick en av de största hitsen år 1991 med den dramatiska och lågmälda rockballaden ”Nothing Else Matters” som än idag troligen är deras mest kända låt genom tiderna, och som är populär även bland lyssnare som kanske inte vanligtvis lyssnar på rock.

Bon Jovi

Under 1980-talet grundades rockbandet Bon Jovi i USA. Sångaren i bandet heter Jon Bon Jovi och har gjort sig ett namn genom sin kraftfulla röst och för sitt charmiga utseende som fått kvinnorna på fall världen över. Bon Jovi fick sitt första genombrott med låten ”Runaway” och efter denna hit gjorde de även succé med den stora hiten ”You Give Love a Bad name”. En av de mest kända rockballaderna genom tiderna kommer även från detta band under 90-talet och den låten fick titeln ”Bed of Roses”. Men en av de låtar som de allra flesta känner igen när det kommer till hits från Bon Jovi är den medryckande låten ”Living on a Prayer”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *