Teknologins inträde i rockmusiken

Teknologins inträde i rockmusiken

Under många år har det varit känt att teknologi används i musikframträdanden men detta har ökat dramatiskt under den senaste tio- till tjugoårsperioden. I samtliga musikgenrer används idag teknologi på flera olika sätt. Vi ska här i denna artikel koncentrera oss på rockmusiken och hur man där har lyckats dra nytta av den nya utvecklingen, många gånger på ett anmärkningsvärt sätt som de flesta av oss aldrig kunde föreställa oss tidigare. Det har visat sig att just inom rockmusiken används det ofta mycket vågade inslag av teknologi, något som man i många andra musikgenrer säkert hade ställt sig mycket tveksamma till. Det förekommer allt från stora fyrverkerier som skjuts upp direkt från scenkanten till kanoner och mobilkranar med korgar som kan lyfta upp artisten långt ut över åskådarna vid en rockkonsert, allt för att skapa häftiga effekter.

Ett mycket häftigt exempel som nog var bland det första som många såg var när Michael Jackson gjorde sin turné som gick under namnet ”Dangerous”. Detta var redan omkring 1993 och han var en av de första artisterna att använda sig av denna teknik. Även om Michael Jacksons musik inte räknas som rockmusik utan kanske klassificeras mer som pop vågar vi släppa in denna episod i denna artikel just eftersom den är så spektakulär. Efter att ha sjungit sin sista låt under konserten rullades en stor kanon in på scenen. Michael själv klädde om och förberedde sig på att bli utskjuten ur en kanon medan musiken spelade, Han kröp sedan in i kanonen och väntade på att skjutas ut. Det här gjordes med allra största säkerhet av en stuntman, men inte desto mindre var det mycket coolt.

Artisterna som försvann under konserten

En annan mycket häftig grej som publiken har fått uppleva vid en konsert skedde omkring samma tid då många hade begett sig för att se ZZ Top och deras show. Under detta uppträdande hade de ett inslag där de flyttade sig tillsammans på scenen och ställde sig på en plattform. Samtidigt sänktes en annan plattform med samma yta rakt ovanifrån den plats där de stod och spelade och det såg ut som att de skulle bli sammanpressade. Självklart sänktes också plattformen de stod på men detta skedde inte lika snabbt som den övre plattformen. Därmed försvann bandet långsamt ner under scenen medan musiken fortsatte att spela. En stund senare kom de in på scenen igen. De hade nu nya kläder och de gamla var snyggt strukna och sammanpressade. De fortfarande spela med gitarrerna hängande runt halsen och musiken spelandes i bakgrunden.

Ljus och rök

Artister i alla musikgenrer har under riktigt lång tid använt ljuseffekter för sina framträdanden, självklart också i rockmusiken. Här har man dock tagit steget ännu längre och började under 90-talet att använda lasereffekter. Ofta är dessa mycket sofistikerat programmerade och väl synkroniserade, både med varandra och med musiken. Att gå på en konsert och uppleva lasereffekterna som lyser upp den mörka kvällshimlen (om det är utomhus, förstås) är en enorm upplevelse. En konsert med Bon Jovi hade till och med en spegelkula ute vid mixertornet och lät lasern peka på den från scenen och utåt. Då det regnade lite stilla samtidigt gav detta en enormt snygg ljuseffekt, både via vattendropparna som föll från himlen samt via spegelkulan som hängde i mixertornet. Likaså används rökmaskiner flitigt. Detta har dock mer och mer övergått till kolsyresnö som stannar nere vid golvnivån för att undvika att scenen dimmas.

Mixning och ljudeffekter

Slutligen ska också nämnas att vi under de senaste tio till femton åren har kunnat uppleva att man använder väldigt mycket så kallad autopitch, vilket är en maskin som justerar tonhöjden när folk inte sjunger helt rent. Det här har blivit så pass populärt att det nu också används till att skapa ”nya röster”. Dessa påminner lite om robotröster. Likaså har också surfplattor (speciellt iPad) smugit sig in i branschen och används för att mixa och ställa in sitt sound. Detta är mycket användbart då man enkelt kan ta sin surfplatta under armen och gå bort från mixern för att ställa in sitt sound direkt via en app. Detta går sedan att kommunicera direkt till mixern via Bluetooth. Det finns även appar till surfplattor från vilka det är möjligt att kontrollera ljus och andra effekter i realtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *