Rockens utveckling från början till idag

Rockens utveckling från början till idag

Rock, eller rock’n’roll som det också kallas, är en bred musikgenre som gillas av flera generationer. Dock kanske dina föräldrar eller morföräldrar inte skulle kalla din typ av musik för rock och tvärtom. Detta beror på att musik är under ständig utveckling och rocken har därmed förändrats sedan uppkomsten. Det sägs att ljudbilden startade någon gång i mitten av 1900-talet i USA. Många människor flyttade under denna epok från landets södra till norra delar och tog med sig bluesmusiken i form av trummor och elgitarrer. Detta var grunden till det som skulle rocka en hel värld några årtionden senare. Du tänker nog främst på musik när du hör ordet rock men detta är faktiskt en hel kultur. Frisyrer, mode, film och konst är också en del av rockkulturen. Drivkraften bakom skapandet i denna genre har varit unga människor som vill frigöra sig och visa sin personlighet.

Sedan starten har de vanligaste instrumenten varit trummor och elgitarrer. Elorgel eller en så kallad synthesizer, elbas och andra slagverk har tillkommit för att bilda den ljudbild vi är vana vid. Med detta läggs en röst till där en solist står för det mesta av sången och en körsång läggs på i till exempel refränger. Blandningen av elinstrument, akustiska gitarrer samt sången skapar rockmusiken. Det gäller att balansera upp det akustiska mot elinstrumenten så att dessa inte tar över. Skillnaden mot andra genrer är ibland hårfin. En tydlig definition av exempelvis rock och pop finns inte. Istället handlar det om en känsla och ett konstnärligt skapande. Eventuellt är den elektriska ljudbilden något större och tyngre inom rocken än popen. Inom rocken används också distade eller distorsionerade instrument för att skapa ljudet av en sprängd förstärkare. Återkommande moment är också vanliga inslag.

Rocken startar på allvar

Under 50-talet startade det som vi idag kallar för rock’n’roll. Det nya ljudet med rötter i bluesen hade spridit sig till andra delar av USA. Den unga vita medelklassen fick upp ögonen för denna nya typ av musik, vilket blev dess genombrott. Musiken spreds via radiokanaler som inriktade sig på just ungdomar. Under 50-talet började man också korsa rocken med andra stilar som gospel, country och jazz. Man lekte fram flera olika sound och en av de första artisterna som slog igenom var Bill Haley. Hans mest kända låt är förmodligen ”Rock Around the Clock”. Det var inte Haley som myntade begreppet rock’n’roll utan Alan Freed. Han fick idén när han lyssnade på Haleys låt. Sedan dess har denna breda genre kallats för rock’n’roll. Att just ”Rock Around the Clock” fick ett så stort genombrott berodde mycket på filmen ”Vänd dem inte ryggen” där sången var med.

Stora 50-talsikoner

Det går inte att utelämna namnen Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Chuck Berry i en text om rocken eftersom dessa var pionjärer och sedermera ikoner. De kom från olika bakgrunder och hjälpte till att utveckla stilen. Under 1960-talet breddades genren ytterligare och tydliga skillnader i utvecklingen började ses. Soulbaserad rock blev populärt där kända artister som Steve Wonder är aktuella än idag. I Sverige var band som The Violents och The Spotnicks populära. I England började ungdomarna söka sig tillbaka till rockens rötter och några som lyckades förvalta det soundet var The Beatles. Under 1970-talet hade punken kommit in som en konkurrent till rocken. Det bidrog till att ljudet blev hårdare och råare. Hårdrocken slog igenom i slutet av 60-talet och blommade ut under nästa decennium. Nu var det trendigt med gitarrsolon och några stora grupper var Deep Purple och Rolling Stones.

90-tal fram till idag

På 90-talet utvecklades det som kallas grunge med Nirvanas frontperson Kurt Cobain i spetsen. Andra grupper var Pearl Jam och Soundgarden. Boots, jeans och flanellskjortor ackompanjerade bilden av stilen. Grungen var otroligt populär men intresset svalnade snabbt i slutet av 90-talet. Ett nytt århundrade började men rocken fanns såklart kvar. Den fortsätter att utvecklas än idag men vi ser också att gamla band som The Rolling Stones gör comeback. Genren kanske har blivit än mer flytande under de senaste åren. I Sverige har gruppen First Aid Kit fått stora framgångar med sin countrydoftande rockpop och alla Kent-fans undrar om bandet egentligen spelar rock eller pop. Franz Ferdinand, Arctic Monkeys och Broder Daniel är tre band som blev stora i mitten av 2000-talet. Framtiden ser ljus ut och nya sounds fortsätter att blandas med äldre och tydliga influenser från bland annat housemusiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *