Rockens historia

Rockens historia

Det var på 1950-talet som rockmusiken uppkom och i nuläget har den vuxit sig till att innehålla en massa olika genrer. Rocken karaktäriseras bland annat av förstärkning och elektriska instrument som till exempel elgitarr, elbas och synthesizer. Givetvis ingår också vanligen ett trumset, ibland används brassinstrument som till exempel trumpet och givetvis finns minst en sångare med i bilden. Rockmusiken har sitt ursprung i musikstilen blues som dominerade den amerikanska södern i början på 1900-talet, huvudsakligen bland afroamerikaner. När de sedan flyttade norrut tog de musiken med sig och den utvecklades till rock och spred sig till den vita medelklassen. En av de första vita rockartisterna var Bill Haley, som från början var en countryartist. Det var en diskjockey vid namn Alan Freed som myntade begreppet rock n’ roll efter att ha hört Bill Haleys låt ”Rock Around the Clock”.

Sedan dess sägs ”Rock Around the Clock” vara ursprungslåten till rock n’ roll. Men det var inte bara Bill Haley som slog igenom vid rockens födelse utan även artister som Elvis Presley, Little Richard och Chuck Berry slog igenom vid tiden då rocken föddes. Elvis Presley ansågs från 1956 vara rock n’ rollens förgrundsgestalt. Tidig rock n’ roll hade ganska mycket inslag från bland annat blues och country. I början användes mest elgitarr, elbas och trumset, men vissa använde också piano eller saxofon. Både stämsång och bakgrundmusiker var vanligt. I början var små skivbolag de som lanserade rockmusik men de stora skivbolagen insåg efter ett tag att det fanns pengar att tjäna på rocken. I början var det mest singelskivor med två spår som gavs ut och under denna tiden på 50-talet användes också jukeboxar en hel del som förknippas med den eran.

Rockens utveckling från 50-talets slut och till 60-talets mitt

När rockmusiken var ny fick den mycket kritik från en del håll och den ansågs ha negativ inverkan på ungdomar. Många vita menade också att rockmusiken lät alldeles för afroamerikansk för dem, men denna segregation höll inte utan efter ett tag blev rock n’ roll mer generellt accepterat. Under 60-talets början i USA utvecklades rocken åt många olika håll. Popmusiken var fortfarande den som dominerade under denna tiden. Musiker i Storbritannien sökte sig till rockens rötter och det var så The Beatles uppkom 1963 för att slå igenom i USA året efter. 1964–1966 kallades The British Invasion då många brittiska artister slog igenom i USA, exempelvis The Rolling Stones och The Who för att nämna ett par. Det var inte förrän 1967 som rockmusik från USA återhämtade sig med band som Jefferson Airplane och The Velvet Underground. Amerikanen Jimi Hendrix slog samtidigt igenom i Storbritannien med sin gitarrteknik.

Mitten på 60-talet och 70-talet

Rockmusiken hade inslag av psykedelisk musik i slutet av 1960-talet, bland annat Pink Floyd var stora inom den psykedeliska rocken. Rocken blev på 60-talet också mer samhällskritisk, bland annat Bob Dylan gjorde flertalet protestsånger och blev som en förgrundsgestalt till den samhällskritiska rocken. På 70-talet började punken ta form, och hårdrocken blev större. Hårdrocken var inspirerad av den mer högljudda rockmusiken och bland annat Deep Purple och Led Zeppelin spelade hårdrock. Skräck kom också att blandades in i rocken med band som exempelvis Black Sabbath. På 70-talet blev långt hår en rockgrej, och fler band blev stora, som till exempel Aerosmith och Alice Cooper. Ur hårdrocken växte bland annat heavy metal och extrem metal fram. På 80-talet kallades rock ofta för arenarock med band som Queen och artister som Bruce Springsteen, även svenska Europe kom till på 80-talet och blev stora med sin låt Final Countdown.

1980- och 1990-talen

På 1980-talet var de stora grupperna inom rock de så kallade hårdrockarna och syntharna, där hårdrock enbart använde akustiska men elförstärkta ljud och syntharna använde konstgjorda ljudkompositioner. Heavy Metal växte sig större under 1980-talet med band som Iron Maiden och Guns n’ Roses. Under 80-talet utvidgades hårdrocken ännu mer och skräckrock och Black Metal växte fram med elaka och satanistiska inslag. Klädseln för rockare blev också mer uttalad med nitar, läder och långt hår. På 1990-talet var den sortens rock som växte sig stor den som kallades Grunge(rock) med namn som Nirvana och Pearl Jam i täten. Grungen var inspirerad av bland annat punk, heavy metal och hårdrock. Som ni ser har rockmusiken utvecklats i många olika riktningar och med många olika sound men de har alla ursprung från rock n’ rollen som uppstod på 1950-talet även om de inte alls låter likadant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *