Populäraste rockbanden genomtiderna

Populäraste rockbanden genomtiderna

Uttrycket ”Rock and roll” syftar egentligen på krängningarna som uppstår i en bil när ungdomar försöker smyga med sin älskog i bilens baksäte. ”Gunga och rulla” är den ursprungliga betydelsen. Själva begreppet ”Rock” lanserades första gången år 1951 när Alan Freed, amerikansk radiopratare, första gången använde uttrycket i radio. Från början var det ett slanguttryck inom Rhythm and Blues. När det väl myntats i radiosammanhang i samband med musiker som Elvis, Chuck Berry och Little Richards lanserades ett radioprogram som fäste rocken som fenomen – Moondog’s Rock’n’Roll Party. I programmet spelades den musik som kom att anslå tonen för vad rocken omfattade. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna och rocken utvecklats i olika riktningar.

Gemensamt för rockens utveckling är att de förfärade föräldrarna och man förutspådde mänsklighetens förfall när rocken gick sitt segertåg över världen. Det var en revolution, rocken var här för att stanna. När man tar på sig uppgiften att rada upp tidernas populäraste rockband och musiker genom tiderna kommer man ofta att stöta på patrull. Det beror på att rocken omfattar en mängd olika musikstilar. Gemensamt för dem alla är att de har sina rötter i bluesen som till skillnad från forna tiders vistradition använde instrumenten som främsta uttrycksmedel. Idag är det trummor, basar och elgitarrer som ger rocken dess karaktär. Man kan sjunga om lamm men spelar man som satan så är det rock.

Tidernas bästa rockband?

Smaken är lika bred som baken även när det gäller rock. Rockens genrer är spridda och gränsdragningarna för rockens olika musikstilar är svävande i bästa fall. Till hårdrockens största band hör förstås AC/DC som för en tid sen genomgick en stor förlust då Malcolm Young, en av bandets grundare dog under 2017. Musiken som bland annat Malcolm var upphov till kommer dock aldrig att dö, det kommer gamla och nya fans att vara garant för. AC/DC har verkat i över 40 år och aldrig släppt greppet över sina inbitna fans utan istället tillkommer ständigt nya vilket bevisar storheten i deras rockmusik. Faktum kvarstår dock – gränsdragningarna mellan rockens olika stilar är svävande även om hårdrocken är en tydlig genre.

David Bowie och bandet ”The Spiders from Mars”

David Bowie var en mångsidig artist och gjorde sitt intåg på världens musikarenor med hjälp av sina kontroversiella klädutstyrslar. Han kategoriserades som glamrockare men hans musikstil var lika bred som hans artisteri. Glamrockare var han inte desto mindre och det var med sin figur och alter ego Ziggy Stardust han intog rockgenren på den tid det begav sig under tidigt 70-tal, närmare bestämt den 6 juuni 1972. Det var då albumet ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” släpptes. Albumet kom att listas som nummer 35 i magasinet Rolling Stone´s lista the 500 Greatest Albums of All Time. Bandet som tillsammans med David Bowie satte outplånliga spår i rockhistorien var ”The Spiders from Mars”.

Ian Dury and the Blockheads

Ian Dury kanske inte är känd för den breda publiken, åtminstone inte förrän man radar upp de låtar med vilka han och bandet skapade sig ett namn på. Stiff Records släppte singeln ”Sex and Drugs and Rock and Roll” – och då vet du troligen vilken låt vi pratar om. En annan av Ian Dury and the Blockheads stora låtar var ”Hit Me With Your Rhythm Stick” som släpptes som singel till att börja med och sålde i över 1 miljon exemplar och även låg på första platsen på Englands topplista. En stor musiker och ett band i världsklass således. Låtarna kom sedan att omskapas i svensk eller kanske finlandssvensk tappning av Ma Numminen som döpte en av de svenska versionerna till ”Slå mig med din rytmenpinne”.

Politisk rock från Midnight Oil

Det australienska bandet Midnight Oil äntrade scenen med sina politiska texter under tidigt 70-tal då de gick under namnet Farm. 1976 bytte de namn till Midnight Oil. Deras politiska budskap kretsar främst kring miljöfrågor och det var genom låten ”Beds are Burning” som de blev kända för den breda publiken långt utöver Australiens gränser. Idag framförs deras musik även av andra artister och har bland annat lånats av Patty Smith en av tidernas stora kvinnliga rockikoner. Bandet visar inte minst rockens genomslagskraft när det gäller politiska frågor. Att de lyckades föra miljön upp på tablån med hjälp av rockmusik visar att rocken inte endast är av ondo som oroliga föräldrar befarade när rocken först såg dagens ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *