Att starta ett rockband

Att starta ett rockband

Inget rockband utan medlemmar. Steg ett handlar därför om att söka rätt på likasinnade människor som är minst lika passionerade som du. Var inte nöjd med halvintresserade och halvpassionerade individer. Samtliga medlemmar måste vara engagerad och driva åt samma hålla – att bli ett rockband. Här är delarna lika viktiga som helheten. Ett rockband blir aldrig bättre än individerna som spelar i det. Vill ni göra egna rocklåtar krävs det kreativitet och många timmars repetitioner tillsammans. Därav är det viktigt att ni gillar varandra och kan kompromissa. En annan detalj, men än så viktig, är namnet på rockbandet. Det ska vara ett namn som alla bandmedlemmar kan stå bakom. Lägg därtill att det även ska överensstämma med musiken ni skapar. Sist men inte minst behöver ni bestämma er tidigt för vilken bandsättning ni vill ha. Trummor, gitarr och bas är ett minimum om det skall bli ett rockband.

Har du redan bandmedlemmar i åtanke? Det är en bra start. Nästa steg blir att få tag på utrustning och replokal. Till alla nystartade rockbands stora fördel är att man kan köpa musikinstrument relativt billigt idag. I synnerhet om man köper begagnat. Sök runt på nätet och ni kommer garanterat få tag på gitarr, bas och trummor för en billig peng. Är du nybörjare kommer rätt enkla instrument räcka långt. Det är onödigt att slänga ut tusentals kronor på proffsutrustning om man ska lära sig spela från grunden. Enkla men bra instrument går alldeles utmärk att lära sig spela på. Stegvis kommer erat rockband bli bättre och ni kommer ha hunnit spara ihop pengar till bättre utrustning samtidigt som ni har blivit bättre musiker. Till en början kan det vara en god idé att spela covers, för att på så sätt lära sig låtstrukturer och få inspiration till eget material.

Inspiration och kreativitet

Ett rockband behöver inspiration och kreativitet. I synnerhet om ni ska skriva eget material. Hur får ni då kreativiteten att flöda? En bra start brukar vara att improvisera mycket tillsammans i replokalen. Fastna inte för länge i spelandet av covers om ni vill skapa egna låtar. Låt er istället inspireras av andra rockband. Var dock noga med att endast bli inspirerade och inte ta efter för mycket. Rockband som låter som varandra finns det alldeles för många av. Det gäller att sticka ut från mängden och skapa en egen särart. Kontentan av detta är alltså att bli inspirerade av andra men skapa er egna särart som rockband. Även när det kommer till image kan ni inspireras av andra men var noga med att samtidigt utveckla er egen stil. Mycket av framgången inom rockmusik baseras på imagen och det har kommit att bli en stor del av framgångskonceptet.

Rockens många genres

Vad går egentligen att etikettera under rubriken rockmusik? En hel del. Det finns massor av genres och subgenres inom rocken; hårdrock, metalrock, progressiv rock, afrorock, bluesrock och glamrock. Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Vad som är viktig för er som rockband är att antingen gå fullt in på en specifik genre eller att inte placera in er själva eller ert musikskapande i någon specifik genre. Det kan ni överlåta helt och fullt åt lyssnarna. En annan sak att tänka på är att om erat rockband verkligen älskar exempelvis glamrock ska ni försöka bli historiens mest fulländade glamrockband som världen någonsin skådat. Oavsett framgångar eller motgångar. Rocken handlar om allt eller inget och livet ska levas fullt ut. Det är själva grunden i all rockmusik. Tänd på i bägge ändarna och låt rocken få explodera!

Rockbandet och scenen

Ett rockband som inte får komma upp på scen för att spela kommer förr eller senare ge upp. Det är live och på scen som rocken gör sig allra bäst. Oavsett vilken rockmusik som framförs är det på en scen den ska upplevas och spelas. Försök därför att i ett tidigt skede komma ut och göra era första spelningar. Det kommer förstås vara nervöst, spänt och fantastiskt på en och samma gång. Alla i bandet måste hjälpas åt att försöka hitta spelningar och till en början kan ni behöva spela gratis. När ni sedan har blivit mer etablerade kan ni börja ta betalt. Ni kommer märka att ni växer som rockband när ni får ert första riktiga gage. Försök komma ut och spela så mycket som möjligt för att utveckla ert artisteri och musicerande. Blir ni kvar för länge i replokalen kan det hända att ni aldrig tar er vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *